Umelá inteligencia zadarmo? Prekvapivo jednoduché!

článok na blog uverejnený: 27. septembra 2024

Umelá inteligencia (AI) nie je len pojem z budúcnosti, ale technológia, ktorá už dnes výrazne ovplyvňuje náš každodenný život. Je to súbor algoritmov, ktoré umožňujú strojom vykonávať úlohy, ktoré by inak vyžadovali ľudskú inteligenciu – napríklad rozpoznávanie reči, analýzu veľkých dát, alebo tvorbu obsahu. V praxi to znamená, že AI môže písať články, navrhovať obrázky, odpovedať na vaše otázky alebo dokonca pomáhať s programovaním. Je to nástroj, ktorý dokáže nielen šetriť čas, ale aj výrazne zlepšiť produktivitu. A čo je dôležité, mnoho týchto funkcií je dostupných aj bezplatne, stačí vedieť, kde a ako ich využiť.

Čo je umelá inteligencia a čo dnes dokáže?

Umelá inteligencia (AI) je jedným z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich odvetví technológie, ktorá postupne preniká do všetkých oblastí nášho života. Ak by sme AI definovali jednoducho, ide o systém, ktorý je schopný učiť sa z dát a simulovať ľudské rozhodovanie alebo správanie. To znamená, že AI dokáže riešiť úlohy, ktoré tradične vyžadovali ľudskú inteligenciu – od rozpoznávania obrazu, cez spracovanie prirodzeného jazyka, až po zložité analytické úlohy.

Dnes ju môžeme nájsť vo viacerých oblastiach, ako napríklad zdravotníctvo, doprava, marketing či zábavný priemysel. Predstavte si situáciu, keď hľadáte v online obchode produkt – odporúčania, ktoré dostávate, sú väčšinou výsledkom algoritmov umelej inteligencie, ktoré analyzujú vaše preferencie. AI sa využíva aj v medicíne na presnejšie diagnózy, v automobilovom priemysle pri vývoji autonómnych vozidiel, alebo aj v domácnostiach v podobe inteligentných asistentov, ako je napríklad Amazon Alexa či Google Assistant.

AI má však obrovský potenciál aj v oblasti tvorby obsahu. Už dnes existujú nástroje, ktoré vám dokážu napísať text na základe krátkeho zadania, vygenerovať grafiku podľa vašich predstáv alebo vám pomôcť pri programovaní kódu. A čo je najlepšie? Mnohé z týchto nástrojov sú dostupné úplne zadarmo. Stačí sa zaregistrovať, zadať jednoduchý príkaz (prompt), a AI vám okamžite poskytne výsledok. Možno sa to zdá ako niečo z budúcnosti, ale v skutočnosti to môžete využívať už dnes. Príklady grafiky generovanej AI na základe príkazu vidíte na obrázkoch.

Aké typy umelej inteligencie poznáme a čo ktorá dokáže?

S rozmachom AI sa objavilo niekoľko rôznych platforiem a systémov, ktoré ponúkajú rôznorodé schopnosti. Môžeme ich rozdeliť podľa výkonu, veľkosti modelu, rozsahu trénovacej dátovej sady, nákladov na učenie, energetickej spotreby,… Možnosťami ich delíme na ANI (Úzko špecializovaná inteligencia), ABI (Umelá biologická inteligencia), CAI (Kolektívna umelá inteligencia), HAI (Hybridná umelá inteligencia),… AGI (Umelá všeobecná inteligencia) a ASI (Umelá superinteligencia).
Z pohľadu používateľa na textové, multimodálne (pracujú s textami, obrázkami, zvukom) a špeciálne s úzkym zameraním.

Medzi najznámejšie patria ChatGPT, Google Gemini, Claude AI a Microsoft Copilot. Každá z týchto inteligencií má svoje špecifiká a výhody, ktoré si teraz stručne predstavíme.

ChatGPT – pravdepodobne najznámejšia AI súčasnosti, ktorú vytvorila spoločnosť OpenAI. Je to výkonný jazykový model, ktorý dokáže generovať texty na základe zadaných príkazov. ChatGPT je obľúbený pre svoju schopnosť viesť konverzácie, odpovedať na otázky, písať články, programovať a dokonca aj riešiť matematické problémy. Na použitie tejto AI stačí jednoduchá registrácia, a môžete začať zadávať príkazy (prompty).

Google Gemini – nový konkurent od spoločnosti Google, ktorý kombinuje silu vyhľadávania s umelou inteligenciou. Gemini je zameraný na poskytovanie rýchlych a presných odpovedí na rôzne dotazy. Je to ideálny nástroj pre tých, ktorí chcú rýchlo nájsť informácie alebo potrebujú využiť AI na analýzu dát.

Claude AI – platforma vyvinutá spoločnosťou Anthropic, ktorá sa sústreďuje na bezpečnú a transparentnú umelú inteligenciu. Claude AI sa často používa na generovanie textu podobne ako ChatGPT, ale s dôrazom na bezpečnosť a etiku.

Microsoft Copilot – nástroj zameraný predovšetkým na produktivitu. Microsoft Copilot je integrovaný do aplikácií, ako sú Word, Excel či PowerPoint, a pomáha pri písaní, analýze dát a prezentovaní. Je navrhnutý tak, aby uľahčil každodenné úlohy v pracovnom prostredí.

Každá z týchto AI ponúka iné výhody, a vy môžete využiť tú, ktorá najviac zodpovedá vašim potrebám – a to úplne zadarmo.
Okrem nich však existuje viac ako 4 tisíc iných platforiem, ktoré sú špecializované na konkrétne oblasti s využitím vlastných jazykových modelov AI alebo doplnkových technológií. Niektoré z nich sú platené, iné nie.

Aké AI sú zadarmo a prečo ich spoločnosti ponúkajú bezplatne?

Mnohé AI nástroje, ako Google Gemini, Claude AI či Microsoft Copilot, sú dostupné úplne zadarmo. Tieto bezplatné verzie ponúkajú základné funkcie, ktoré umožňujú používateľom skúšať a objavovať možnosti umelej inteligencie.

Prečo sú zadarmo? Spoločnosti využívajú bezplatné verzie na prilákanie širšieho publika a získavanie údajov o tom, ako ľudia AI používajú. Tieto dáta im pomáhajú zlepšovať technológie. Bezplatné verzie zároveň slúžia ako „ochutnávka“ pre pokročilejšie, platené verzie, ktoré poskytujú rozšírené možnosti.

Registrácia do ChatGPT: Ako začať využívať AI zadarmo a ako je to vôbec možné

Ak chcete začať využívať umelú inteligenciu vo forme ChatGPT, registrácia je prvým krokom. Našťastie, celý proces je veľmi jednoduchý a nezaberie vám viac ako pár minút. Stačí navštíviť oficiálnu stránku OpenAI (openai.com) a vybrať si možnosť prihlásiť sa alebo vytvoriť nový účet. Registráciu je možné vykonať prostredníctvom emailovej adresy, alebo si môžete proces urýchliť prihlásením cez Google či Microsoft účet.

Po úspešnej registrácii budete mať okamžitý prístup k verzii ChatGPT, ktorá je k dispozícii zadarmo. Hoci existujú aj platené verzie s rozšírenými možnosťami, bezplatná verzia je viac než dostačujúca na bežné používanie – či už na písanie textov, riešenie úloh alebo experimentovanie s rôznymi príkazmi.

Zadarmo verzie fungujú ako určitá forma reklamy a zároveň testovania. Pre používateľov je to výhodná príležitosť, ako sa zoznámiť s AI, pričom neskôr môžu prejsť na platené verzie, ak budú potrebovať rozšírené možnosti. Ako napríklad použitie generátora obrázkov DALL-E 3 na výstup v podobe variantv dizajnérskeho kúsku kresla Avocado. DALL-E 3 je integrovaný v platenej verzii ChatGPT.
Vďaka tomuto obchodnému modelu máte možnosť využívať základné funkcie umelej inteligencie bez akýchkoľvek poplatkov. A tie možnosti naozaj nie sú malé!

Aké sú limity využívania AI zadarmo?

Aj keď sú bezplatné verzie AI užitočné a výkonné, majú určité limity. Jedným z najväčších obmedzení je prístup k rozšíreným funkciám, ktoré sú často dostupné iba v platených verziách. Bezplatné AI nástroje zvyknú mať aj obmedzený počet požiadaviek, ktoré môžete denne spracovať, alebo nižšiu prioritu pri výpočtoch, čo môže spôsobiť pomalšiu odozvu v porovnaní s platenými používateľmi.

Ďalším limitom je prístup k najnovším a najpokročilejším modelom. Bezplatné verzie často fungujú na starších verziách AI, čo môže znamenať, že niektoré zložité úlohy nebudú zvládnuté tak presne alebo rýchlo ako v prípade použitia platených verzií. Napriek týmto limitom je však využitie AI zadarmo vynikajúcou príležitosťou pre tých, ktorí si chcú vyskúšať jej možnosti a zistiť, ako by im mohla pomôcť v každodennom živote.

Vyskúšajte si prvé prompty v AI zadarmo

Ak ste sa už zaregistrovali do niektorej z bezplatných AI platforiem, ako je ChatGPT, je čas začať experimentovať s príkazmi, tzv. promptmi. Prompt je v podstate otázka alebo zadanie, ktoré zadáte umelej inteligencii, a tá na jeho základe poskytne odpoveď alebo vykoná úlohu. Vyskúšať si to môžete veľmi jednoducho.

Napríklad, ak potrebujete napísať krátky úvodný text pre váš blog, stačí zadať jednoduchý prompt, ako napríklad: „Napíš úvodný odsek o výhodách umelej inteligencie v marketingu.“ Umelá inteligencia vám okamžite poskytne hotový text. Rovnako môžete požiadať AI, aby vám pomohla s vytváraním zoznamov, vyhľadaním komplexnej odpovede na otázku (Čo je Perplexity.ai?), analýzami alebo dokonca s programovaním.

Pre tých, ktorí chcú ísť ešte ďalej, existujú aj pokročilejšie techniky promptovania. Napríklad, môžete AI požiadať, aby napísala text v určitom štýle, prispôsobila ho konkrétnemu publiku alebo vám navrhla riešenie zložitejších úloh. Najdôležitejšie je experimentovať a postupne objavovať, aké možnosti vám AI ponúka.

Naučte sa využívať umelú inteligenciu naplno

Ak vás svet umelej inteligencie zaujal a chcete sa dozvedieť viac o tom, ako ju efektívne využívať vo svojom pracovnom i súkromnom živote, máme pre vás riešenie. Ako IT školiace stredisko ponúkame Kurz umelá inteligencia (AI) prakticky I, ktorý vás prevedie všetkým potrebným, aby ste mohli s AI pracovať naplno.

V kurze sa naučíte:

  • Základy umelej inteligencie a jej praktické využitie,
  • Generovanie textov a vytváranie obsahu pomocou AI,
  • Ako si vytvoriť vlastného chat GPT asistenta pre vašu firmu,
  • Konkrétne spôsoby využitia AI v IT, marketingu a podnikaní.
  • a iné témy

Tento kurz je ideálny pre všetkých, ktorí chcú nielen experimentovať, ale aj reálne začať využívať AI v každodennej práci. Získate praktické zručnosti, ktoré vám umožnia ušetriť čas a zefektívniť vaše procesy. Pripojte sa k nám a začnite využívať potenciál umelej inteligencie naplno – aj zadarmo.

autorom článku je: Peťo Hecht
Peťo je lektorom od vzniku našej spoločnosti, so špecializáciou na online marketing, reklamu, tvorbu webových stránok, WordPress, grafiku a AI - umelú inteligenciu. S viac ako 20-ročnými skúsenosťami a viac než 100 odprednášanými hodinami mesačne patrí medzi našich najskúsenejších lektorov. Ako marketingový riaditeľ a vedúci marketingového a personálneho oddelenia je zodpovedný za vizuálnu podobu našich webových stránok. Naša webová stránka je jeho dielom, ktoré dokonale odráža jeho odborné znalosti – od každého slova, cez obrázky, až po farebné schémy. Okrem toho Peťo navrhuje, programuje, kreslí a poskytuje konzultácie v oblasti online marketingu aj pre ďalšie spoločnosti. Na svojich kurzoch ochotne zdieľa praktické skúsenosti a know-how. Prednášal tiež vybrané marketingové témy na Fakulte manažmentu Univerzity Komenského.

Páčil sa vám článok? Pošleme vám podobné.
Aktivujte si okamžité zasielanie noviniek a článkov – už vám od nás nikdy nič neunikne. Môžeme vás okamžite informovať o aktuálnej akcii, novinke, špeciálnej kampani či zľave alebo novom článku na našom blogu. Akonáhle sa u nás v novinkách niečo zmení alebo pridá, do pár minút vám automaticky posielame email s odkazom na novinku na našu stránku. A odhlásiť sa môžete kedykoľvek. Nič neriskujete.


Aktuálna akcia na IT kurzy a počítačové a marketingové kurzy v Bratislave